MINH INREDNING

Varukorg  

(tom)

Lacktavla PROPAGANDA

Vietnamesisk propagandaposter reproducerad i lack på trä.

Mer info


1 250 SEK inkl moms

LPR007


Propagandatavla - "Håll hårt i hammaren!"

I Vietnam har propagandaposters vuxit fram som en konstart. Runt om i landet säljs orginalposters och tryckta reproduktioner i konstgallerier. Vi bad konstnären Nguyễn Ðặng Sơn reproducera några gamla vietnamesiska propagandaposters i traditionellt vietnamesiskt lackarbete på trä. 

Propagandan i Vietnam handlar allt som oftast om saker som ligger långt ifrån den västerländska stereotypiska bilden av kommunistisk statspropaganda. Denna propagandaposter uppmanar folket till att: "Håll hårt i hammaren - lie och vapen finns alltid nära".

Läs mer om vietnamesisk propagandakonst på vår blogg >>>

Specifikationer

  • Storlek: 30 x 40 cm
  • Upphängningsögla på baksidan
  • Material: traditionellt vietnamesiskt lackarbete på trä med inläggningar av äggskal

Vietnamesiskt lackarbete – en konstart med historia

I Vietnam har man tillverkat lackarbeten i mer än två tusen år. Lacken är en ren naturprodukt – en kåda som tappas från sumakträdet (Rhus Succedanea) som växer i norra Vietnam. Det vietnamesiska ordet för lackarbete är sơn mài (uttalas ungefär ”sönn maj”) vilket bokstavligen betyder ”lacka polera.” Med en tidskrävande arbetsprocess appliceras upp till sexton lager lack som får torka för att sedan putsas skinande blank mellan varje applicering. Även de enklaste lackarbeten tar sex till åtta veckor att färdigställa och avancerade arbeten kan ta mer än tre månader. Resultatet är en beständig lack som har fantastiska egenskaper.

Traditionellt appliceras lacken på en stomme av trä eller skiktlimmad bambu, men brons, sten och keramik, och idag även MDF och andra kompositmaterial används också. För ökad beständigheten kompletteras numera den traditionella lacken ofta med ett ytlager modern japansk lack. Lacken är vacker som den är men det har även utvecklats olika tekniker som tillför än mer. Bland annat arbetar man in material som äggskal, pärlemor, vattenbuffelhorn eller bladguld och andra bladmetaller för att skapa olika dekorativa effekter. Dessa kan arrangeras i mönster eller täcka hela objektet. Genom att använda äggskal i olika nyanser, alternativt genom att bränna eller färga skalen eller blanda äggskal med pärlemor, kan man uppnå ett otroligt djup.

Med ökad internationell efterfrågan har marknaden på senare år översvämmats av lackarbeten med endast ett fåtal lager lack vilket ger en undermålig kvalitet. Dessa lackarbeten, som även hittas i turistområden i Vietnam, klarar sig inte i vårt torra klimat – lacken spricker och flagnar bort.

Hos MINH INREDNING hittar du handplockade lackarbeten av hög kvalitet med upp emot 16 lager lack. Då levande material som trä eller skiktlimmad bambu (”spunnen bambu”) används som stomme lackas ett lager tyg in. Detta är en tusenårig teknik som gör att lacken inte spricker även om materialet rör på sig vid klimatskiftningar. Dessa arbeten tar närmare tre månader att färdigställa. Det med stolthet som vi presenterar vårt sortiment av lackarbeten som ett prov på den enorma skicklighet och kunskap som Vietnams hantverkare besitter.

Skötselråd för lackarbeten

  • Torka av damm och smuts med vanlig antistatisk trasa eller mikrofibertrasa
  • Fukta trasan med ljummet vatten och såpa vid behov
  • Undvik att blötlägga
  • Undvik diskmedel
  • Undvik långvarig exponering för direkt solljus
  • Undivk att repa med vassa föremål Undvik hetta över 70°C

NYTT FRÅN MINH

Nya produkter

Inga nya produkter för tillfället

Nyhetsbrev